Українознавча робота учениці 9 класу

 На зимових канікулах вчитель Прокопчук А.В. і учениця 9 класу Барська Анастасія вели подальшу народознавчу роботу над темою «Матеріальна культурна культура народів Одещини». Анастасія визначала:



Культурних надбань різних народів до нас дійшло дуже мало. Спроби якось упорядкувати матеріали з матеріальної культури Одещини почалися лише у другій половині ХІХ ст. Вийшов ряд наукових праць, розвідки з окремих проблем, публікації матеріалу, що зберігала народна пам’ять. Проте системного викладу матеріальної культури народів Одещини досі немає. Тому можлива лише наукова реконструкція основних елементів цієї системи на основі вторинних джерел, літописів, творів і матеріальних пам’яток (мистецьких виробів) стародавньої доби. Ось у чому є актуальність моєї роботи.


У свідомості українців збереглося лише розмите уявлення про матеріальну культуру поколінь. Більшість дослідників вважають, що так сталося тому, що століття чужоземного поневолення і пригнічення всього рідного національного, а потім і матеріалістичний світогляд ХХ століття значно затримати спроби упорядкування і зведення до певної системи матеріалів з українознавства, багато, із яких за цей час були втрачені.
Опрацювання мною десятків фольклорних та письмових джерел, польові роботи у селах та містах Одещини привело до висновку, що матеріальна культура  різнопланово розвинена, але залишається малодослідженою. Дослідження різних джерел з метою кращого висвітлення цієї теми є скромною спробою мною зробити свій внесок в справу реконструкції однієї із сторінок достатньої для осягнення етнічної своєрідності системи матеріальної культури народів Одещини. Осмислити складну проблему становлення  матеріальної культури народу Поділля і Степової України можна лише за умови, коли відомо все, що ним накопичено. Найбільшої уваги при цьому приділяла обрядам і звичаям, що збереглися до наших днів. Це обряди сімейні та пов’язані з календарними святами.
Тому завдання своє бачу розкрити в роботі усвідомлення новим молодим поколінням строкатий склад населення Одещини, осягнула особливості культури й побуту окремих народів, поданих в обрядах і звичаях, меншою мірою в побуті і ще меншою в господарюванні, оскільки природні умови Причорномор’я і сучасні технічні досягнення уніфіковують технологію землеробства, хоч і тут збереглись певні архаїчні елементи, що їх переселенці принесли з прабатьківщини.